Puutarhurin ammatti on luovaa ja inspiroivaa

By admin,

Puutarhanhoidossa on kaikessa yksinkertaisuudessaan kysymys puutarhakasvien kasvattamisesta ja hoitamisesta. Puutarhojen tärkeänä osana ovat usein erilaiset syötäviksi tarkoitetut kasvit, mm. vihannekset, juuret ja marjat. Martoilta löytyy vinkkejä tämän innostavan harrastuksen aloittamiseen.

On tärkeää ensin perehtyä erityyppisiin puutarhoihin ennen käytännön työn aloittamista ja miettiä puutarhan tarkoitusta omaan käyttöön. Puutarhat nimittäin rakentuvat monista osista. Jotkut osat tarkoitetaan hyötykäyttöön, esimerkiksi perheen ravinnoksi kasvatettuja terveellisiä ja herkullisia vihanneksia ja juureksia. Sitä vastoin koristekasvit ottavat paikkansa puutarhassa luodakseen tunnelmaa ja esteettisyyttä katsojan silmille.

Näyttävyyttä elementeillä

Puutarhan näyttävyyttä saa esimerkiksi erilaisilla aidoituksilla, jotka ovat olennainen osa puutarhan rakennetta. Niillä saadaan rajattua aluetta, eristettyä näkyvyyttä ja luotua persoonallinen tila. Hyödylliset muokkaukset luovat uusia elementtejä visuaaliseen ulkoasuun. Esteettisyyden lisäksi puutarhan työstäminen on fyysiselle kunnolle hyväksi, ja raikas ulkoilma virkistää mielialaa.

Mielenkiintoinen ala koukuttaa, ja puutarhanhoito on hyvää vastapainoa muihin arkisiin askareisiin. Monipuolisilla mahdollisuuksilla puutarhaa on mahdollisuus muokata ja kehittää mieleisekseen. Moni harrastaja jääkin tälle koukuttavalle tielle ja opiskelee alan ammattilaiseksi. Ala onkin suosittu kohde ammattia vaihtaville henkilöille.

Koulutuksella edellytykset eteenpäin

Kun ala vie mukanaan, puutarha-alalle pääsee montaa eri reittiä. Tarjolla on ammattikoulututkintoja puutarhuriksi haluaville, mutta sen voi opiskella myös oppisopimuksen kautta. Alaa pääsee opiskelemaan peruskoulupohjalla, ja se koostuu 120 opintoviikosta, jotka suoritetaan noin kolmessa vuodessa.

Jos opiskelijalla on entuudestaan jonkinlainen ammattitutkinto tai ylioppilastutkinto, on puutarhuriopinnot tällöin kokonaisuudessaan vain 80-90 opintoviikkoa. Puutarha-alalla voi Suomessa valita puutarhatuotannon koulutusohjelman, joka keskittyy tuottamiseen tai viheralan koulutusohjelman jossa keskitytään enimmäkseen suunnitteluun ja rakentamiseen. Lisäksi on kukka- ja puutarhakaupan koulutusohjelma, joka keskittyy myyntiin ja asiakaspalveluun.

Koulutusohjelmien myötä puutarha-alan täyspäiväinen työ on mahdollista kotipuutarhan hoidon ohessa. Moni pääsee toteuttamaan unelmiaan ammattinsa kautta, jotta asiakas saa juuri haluamansa puutarhan vastaamaan tarpeitaan. Lisäksi julkinen sektori työllistää puutarha-alan ammattilaisia yksityisten yritysten lisäksi.

Erilaiset puutarha-alan yritykset tukevat puutarhureiden toimintaa, ja ne ovat mukana kehittämässä ja avustamassa puutarhureita työssään.