Kotona työskentelemisen edut

By admin,

Monelle kotona työskentelemisen syynä on mukavuuden haluaminen. Monet nauttivat siitä, että saavat itse määritellä milloin ja kuinka paljon työtunteja kertyy päivittäin ja viikottain. Monille myös ”oman itsensä pomona” oleminen on riittävä motiivi. Kaikki edellä mainittu onkin kieltämättä totta: kotona työskentelemisessä on huima ero ns. traditionaaliseen työpaikkaan.

Suurin ero on kiistämättä lokaatio. Kun tavallinen työnkävijä aloittaa työpäivänsä aamulla seitsemän ruuhkan aikaan ajamalla kohti kaupungin toisella puolella sijaitsevaa työpaikkaa, voi kotitoimistolainen rauhassa nukkua hieman pidempään, ja herätä suoraan omassa kotitoimistossa. Usein kotitoimistolaiset ovatkin huomattavasti virkeämpi ja energisempiä. Toisaalta kotona työskentelemisessä on myös se mahdollisuus, että työajat usein vaihtelevat ja välillä työpäivä saattaa alkaa vasta myöhään iltapäivällä ja jatkua yömyöhään, jolloin vapaa-aika jää usein vähiin. Henkilön osatessa hallita omaa ajankäyttöä kotona työskentely on erinomainen vaihtoehto ihmiselle, joka kaipaa joustavuutta ja vaihteluutta omaan työrytmiin. Työntekijän ollessa töissä konttorilla yhdeksästä viiteen, on helppo ajatella töiden olevan ohi kellon lyödessä viisi iltapäivällä, mutta kotitoimistolaisten arki on hieman erilainen. Mikäli henkilö ei omaa hallinto-taitoja, eri elämänalueet sekoittuvat helposti keskenään ja työstä tulee huomaamatta osa omaa vapaa-aikaa, joka saattaa ajan mittaan johtaa suurempiin ongelmiin, esimerkiksi palautumisen puutteeseen.

Kotitoimisto ei sovikaan kenelle tahansa: se vaatii henkilön, joka on oma-aloitteinen ja osaa (sekä uskaltaa) etsiä tietoa ja käyttää omaa ongelma-ratkaisu-kykyjä. Lisäksi pitkäjänteisyys, itsenäisyys, kurinalaisuus ja sinnikkyys ovat välttämättömiä ominaisuuksia henkilölle, jonka päätarkoituksena on työskennellä itsenäisesti. Monesti sanotaan, että kotitoimistolaiset ovat ”sitä hiljaisempaa kansaa”, mutta tosiasiassa kotitoimistolaisten persoonallisuudet vaihtelevat laidasta laitaan riippuen itse yrityksestä ja kotitoimistotyypistä. Esimerkiksi yksi saattaa olla keskittynyt täysin puhelinmyyntiin (ulospäinsuuntautunut, innostunut, menevä), kun taas toinen hallitsee mielummin erilaisia datatiedostoja (introvertti, tarkkaavainen).